PUUST Yogalærerutdanning

Kull 2

Fredager 15 – 20, lørdager 0930 – 1700, søndager 0930 – 1600
Helg 3: 29 – 31 august
Helg 4: 1 – 3 november

Kull 3
Helg 1: 6 – 8 mars 2020
Helg 2: 8 – 10 mai 2020
Helg 3: 28 – 30 august 2020
Helg 4: 6 – 8 november 2020

Ingen blir en god sjåfør dersom de kun lærer om gasspedalen. Vi trenger kunnskap om hvordan en bil fungerer for å kunne kjøre trygt.

Ingen blir en god yogalærer dersom de kun lærer om yogastillinger. Vi trenger kunnskap om hvordan et menneske fungerer for å kunne praktisere yoga trygt. 

Dette er en utdanning for deg som vil fordype deg i yoga. Som vil lære deg teknikken med å gi slipp på stress, finne frem til deg selv og indre ro. PUUST yogalærer utdanning er ikke tilknyttet noen bestemt yogaform. Den er for deg som vil bli yogalærer, styrke deg selv gjennom yoga, lære mer om yoga eller praktisere yoga på din arbeidsplass. 

Utdanningen vil gi et innblikk i noen retninger som Kundalini yoga, medisinsk yoga og yin yoga. Det som hentes herfra er øvelser og måter man praktiserer øvelser. Grunnlagstenkningen er annerledes, det teoretiske fundamentet, da PUUST yogalærerutdanning bygger på yoga som livskraft, basert på en kroppslig forankret bevissthet.  

Helg 1 – yoga som livskraft 

Helg 2 – kraften som endrer deg 

Helg 3 – stress og helse  

Helg 4 – yoga som kilde til indre vekst 

Det er den samme kroppen som går på yoga, går til legen, går på jobb og går ut blant venner. Det finnes derfor kun 2 måter å forstå mennesket på. Den ene er en sann forståelse, den andre er en usann forståelse. 

Vi har to bevisstheter i vår kropp. En høyre hjerne bevissthet og en venstre hjerne bevissthet. Før man har jobbet med seg selv er de fleste forankret i en venstre hjerne bevissthet. Når man jobber med seg selv, gjennom yoga, gjennom samtaleterapi, gjennom Reconstructive, gjennom andre metoder skifter bevissthet fra en venstre hjerne bevissthet som er tankebasert til en høyre hjerne bevissthet som er kroppslig forankret. En annen måte å si dette på er at tekster kan forstås konkret (venstre hjerne bevissthet) og symbolsk (høyre hjerne bevissthet).  

Mange gamle yogabøker beskriver en energibasert forståelse av menneske hvor en bruker sanskrit begreper. En slik forståelse beskriver ofte fenomener etter at man har jobbet seg gjennom egne blokkeringer. En reise som ofte tar mange år. De beskriver med andre ord en opplevelse som bare kan forstås gjennom en utviklet høyre hjerne bevissthet.  

Når man praktiserer yoga gjennom en venstre hjerne bevissthet er det lite som skiller yoga fra vanlig trening. Det er bevisst fokus i en høyre hjerne bevisstheten som gjør yoga til yoga. Trening med bruk av yogaøvelser gir indre ro, man strekker muskler lange og man blir mykere og sterkere i kroppen. Yoga som livskraft har ved siden av dette fokus, også fokus på hvordan utvikle vår bevissthet. Det leder frem til et skifte fra en venstre hjerne bevissthet til en høyre hjerne bevissthet. Et slikt skifte gjør at vi også vil forstå hvordan vi bygger oss sterke innenfra på en dypere måte. Vi utvikler kontakten med vår sjel.   

Sjelsenergi er en kraft som pusher oss mot den læring vi skal ha i dette livet. Yoga er en viktig fordi den gjør at vi 

Slik utvikler vi vår intuisjon, vår indre visdom. Man utvikler også power. 

Essensen med yoga er ikke metoden, men det metoden fører til. Metoden er yogaposisjoner, meditasjoner, bevisst pust, kroppslåser og håndstillinger. De er veien på en reise for å bli mer av oss selv, bli hel. 

Man er ikke nødvendigvis flink i yoga om man kan stå på hodet, vri kroppen i ulike posisjoner, har en utholdenhet som er sterk. Yoga handler om å leve din egen livskraft. Dette gjøres i en vanlig hverdag. Med familie og venner. Jobb og hobbyer. Det er her yogaen praktiseres, her livskraften leves. 

I denne utdanningen vil du også møte andre yogalærere som Aina Haugen og Kari Nygaard. Aina Haugen er vår Pioner på Haugalandet, og driver ZIA yoga på Norheim. Kari Nygaard har erfaring med både Kundalini yoga og Medisinsk yoga. Hun har erfaring med yoga til personer med psykiske lidelser. Det er en stor glede at de vil lede en time og dele erfaringer på utdanningen. 

PUUST yogalærerutdanning har fokus på yoga som livskraft. Du vil lære om nervesystemet, om muskler, lunger og hormonsystemet, gjennom å arbeide med egne blokkeringer. Du vil også lære om kroppens ulike energisystemer, chakra og prana eller chi, og hvordan vi gjennom vår bevissthet styrer den fysiske kroppen. 

Skal man bli yogalærer må man praktisere, fordype seg og reflektere over egen praksis. Man må derfor sette av tid til egen praksis som en livsstil. Vi tror man lærer best når man får fordype seg i det man selv tror på. Det vil derfor være rom for personlig fordypning. Kursbevis som yogainstruktør gis til de som har fullført hele opplegget, det vil si deltatt på fire helger.  

Som mennesker kan kun kroppslig læring og utvikling av vår bevissthet gå i et langsomt tempo. Vi er kun åpne for å lære i samsvar med det vi ønsker å lære. Læring skjer når vi åpner for noe nytt, og praktiserer det vi ønsker skal skje.  

Et fokus i utdanningen er utvikling av egen bevissthet. Vi må finne ro for å finne vår indre stemme. Det er utviking av denne indre prosess som er essensen med yoga. Patanjali som regnes som yogaens far, vektlegger dette fokus. Han sier at yoga består av 8 ledd, og yogaposisjoner er et av disse leddene. Fra gammelt av ble denne yogaformen kalt Kundalini yoga*. 

Det å forstå seg selv fullt ut via yoga er fullt mulig men tar tid. Derfor er det ikke uvanlig at yogautdanninger er basert på flere hundre timer som kan gå over 3-5 år. I dag vet vi at det også finnes raskere metoder som leder deg til samme mål. 

Uansett hvilken metode du velger er dette en prosess som går over tid. Når du finner frem til kjernen i deg og lar denne vokse vil du øke din forståelse av deg selv og livet du lever, du vil ha mer overskudd, bedre søvn og vite hva som trengs og hvordan du selv kan hjelpe deg selv når noe oppstår. 

Yogapersoner møter de samme utfordringer i livet som andre. Forskjellen er at man håndterer kriser raskere, kommer seg raskere ut av det vanskelige. Og så er det en spennende reise som gir godt humør.

For å få kursbevis kreves:
1. Deltar på samlinger.
2. Praktiserer yoga mellom samlingene
3. Har en egen yogagruppe (minimum 3 deltakere). 

Bakgrunn for utdanningen. Etter å på gjennomført flere yogautdanninger oppdaget jeg at fokus på yoga for å utvikle vår høyre hjerne bevissthet var lite vektlagt. Dette var noe jeg ønsket å gjære noe med. Mitt utgangspunkt for å utvikle Puust yogalærerutdanning er studier de siste 10 år i hvordan et menneske fungerer: Egen yogapraksis, 5 yogalærerutdanninger, doktorgrad i folkehelsevitenskap og 4 ulike psykoterapiutdanninger. Som menneske er det en felles kjerne som viser seg både i yogarommet og i terapirommet. Utvikling av bevissthet kan skje både i yogarommet og gjennom terapi.  

For oss i vesten er det mer naturlig å forstå hvordan vi som mennesker fungerer ut fra vårt nervesystem enn ut fra sanskrit begreper. Det er enklere å gjenkjenne hva våre blokkeringer er og hvordan man løser dem opp knyttet til kroppens stress reaksjoner som er fight, flight og freeze. Blokkeringer i chakra, meridianer og nadier, som egentlig handler om det samme, forstås ut fra indisk filosofi. 

Hver helg koster kr 4000.- tilsammen 16 000. Det er mulig å bare delta på enkelt helger. 

Inkludert i pris er kaffe og te. Matpakke tar du med selv.  

Anbefalt litteratur:

Yoga helt enkelt.
Yin yoga.
Anatomi og fysiologi – kort og godt .
Essential Kundalini yoga.
Atlas over muskler og skjelett

Påmelding →

Sist endret 15 april 2019.

© 2019 Balanzen AS – hildur@balan-zen.no – 45 66 21 18
Bleikmyrvegen 1, Veavågen, Karmøy (Se kart)